Evenimente

Împlinirea a 80 de ani de la nașterea compozitorului Tiberiu Olah a fost marcată prin câteva activități organizate în cadrul proiectului „Tiberiu Olah și multiplele fațete ale postmodernismului”, inițiat de fosta sa studentă Olguța Lupu, realizat cu sprijinul Asociației „Dan Constantinescu” și finanțat de AFCN (coordonatori: Olguța Lupu și Dragoș Călin; parteneri: UNMB, Radio România Muzical, TVRCultural, Muzeul „George Enescu”). Proiectul a cuprins un simpozion internațional, găzduit de Săptămâna Muzicii Contemporane (București, 27-28 mai 2008), cu titlul „Tiberiu Olah și multiplele fațete ale postmodernismului”, la care au participat Corneliu Dan Georgescu (Germania), Valentina Sandu-Dediu, Liviu Marinescu (SUA), Florinela Popa, Octavian Nemescu, Eugen Wendel (Germania), Valentin Timaru, Liviu Dănceanu, Laura Manolache, Ion Bogdan Lefter, Magda Radu, Olguța Lupu. Lucrările simpozionului au fost ulterior editate într-un volum cu același titlu, publicat de Editura Muzicală (2008 - 142 pagini).

În același an a apărut volumul „Tiberiu Olah - Restituiri” (ediție alcătuită, îngrijită și adnotată de Olguța Lupu - 696 pagini), ce reunește cele mai importante scrieri ale compozitorului (studii, articole), ca și o mare parte a textelor (interviuri, cronici, articole, studii) ce i-au fost dedicate.
Lansarea celor două cărți a avut loc în data de 20.I.2009 în Aula „Palatului Cantacuzino”, prilej cu care au luat cuvântul Grigore Constantinescu, Valentina Sandu-Dediu, Laura Manolache, Dan Buciu, Octavian Nemescu, Dragoș Călin și Olguța Lupu, evocând personalitatea marelui muzician. Evenimentul a fost întregit de cele două interludii muzicale susținute de Aurelian Octav-Popa (Sonata pentru clarinet solo) și Andrei Tănăsescu (Sonatina pentru pian).

Mulțumim doamnei Edit Gogolak, interpreților, UCMR si UNMB pentru sprijinul acordat realizării acestui site. 

 

Site realizat de conf. univ. dr. Olguța Lupu și susținut de
cultura.inmures.ro